Het licht uit voor een beter milieu
De hele wereld doet Sydney na
SYDNEY, 30 MAART 2009 – Het is een actie die in twee jaar tijd tot overal in de wereld is doorgedrongen. Een uurtje je licht uit doen voor een beter milieu. Earth Hour begon in Sydney in 2007. Mediabureau Onderste-Boven schreef voor de Volkskrant en De Pers een beschouwing over deze hoogst symbolische actie voor een schonere toekomst.
Tim Dekkers heeft de kaarsen ontstoken voor Earth Hour op het kantoor van Onderste-Boven.Hoe raar kan het lopen met een idee om iets te doen voor een beter milieu. Drie jaar geledenverzonnen actievoerders in Sydney bij een paar glaasjes bier het plan om de inwoners van de stad op te roepen een uurtje het licht te doven. Zo ontstond in 2007 Earth Hour en sommige gebouwen en huizen in Sydney waren toen zestig minuten in duisternis gehuld.
Twee jaar later is het idee overgeslagen naar de rest van de wereld, tot stomme verbazing van de initiatiefnemers van het Wereldnatuurfonds (WNF) in Sydney. In bijna vierduizend steden in bijna tachtig landen, waaronder Amsterdam en Rotterdam, zijn zaterdagavond markante gebouwen in het donker gezet. Ongeveer één miljard mensen wereldwijd zijn met de actie in aanraking gekomen, schat organisator Andy Ridley in Sydney. `Een goed resultaat om een duidelijk signaal te geven voor de onderhandeling over een nieuw klimaatverdrag later dit jaar in Kopenhagen.’
Het effect wereldwijd was niet mis. De Eiffeltoren in Parijs, de Big Ben in London, Time Square in New York, het Colosseum in Rome, over ter wereld deden prestigieuze gebouwen mee aan de actie. Daarbij staken de Erasmusbrug in Rotterdam en de Westertoren in Amsterdam een beetje magertjes bij af. In Nederland zijn tussen half negen en half tien ’s avonds een half miljoen lichten gedoofd, meldt netbeheerder Telnet.
De poster van Earth Hour is voor dit jaar gemaakt door de ontwerper van de verkiezingsaffiches voor Barack Obama..In het zakencentrum van Sydney is in het uurtje zaterdagavond ongeveer 10 procent minder stroom verbruikt, ongeveer dezelfde besparing als vorig jaar. Veel bedrijven doofden het licht in hun kantoren en beeldmerken als de Harbour Bridge en het Opera Huis verdwenen voor een uurtje in de nacht.
Het succes in Australië is simpel te verklaren. In Sydney is het eenvoudiger om iets van Earth Hour te maken dan elders in de wereld, de avonden zijn nog warm en de inwoners doen graag mee aan evenementen die plezier met zich meebrengen. Op een aangename avond in maart willen de Australiërs best bij kaarslicht picknicken in het park om te kijken hoe de lichten van de brug en het Opera House uitgaan en een uurtje later weer oplichten.
Natuurlijk is de actie in hoge mate symbolisch, Ridley ontkent dit niet. En mogelijk is de vervuiling in het uurtje Earth Hour zelfs wat meer dan normaal, want kaarsen zijn niet de meest efficiënte manier om je huis te verlichten. Maar het gaat erom dat mensen praten over het milieu en het beperken van hun energieverbruik en dat ze de andere 364 dagen iets daarvan in praktijk brengen, zegt het WNF.
recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010